Dieta i fitness

39 inspiracji
Kremowy sernik krówkowy

Tagi: wielkanoc, pyszny sernik, sernik kajmakowy, sernik z masa krówkową, sernik karmelowy, sernik toffi, Boże Narodzenie, serniki i ciasta serowe, sernik z krówkami, serniki pieczone, serniki, sernik


kwi 18 2012 6:18



Kremowy sernik krówkowy

Składniki

Ciasto:
•1 i 1/3 szklanki mąki
•120 g masła
•1/3 szklanki cukru pudru
•3 łyżki kakao

Masa serowa*:
•750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
•5 jajek
•½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
•300 g krówek
•200 ml śmietany kremówki, nieubitej
•aromat śmietankowy

Dodatkowo:
•50 g orzechów włoskich
•150 g krówek
•kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).
Babka karmelowo-kokosowa

Składniki:
Karmel z mleczkiem kokosowym
3/4 szklanki mleczka kokosowego
100 ml kremówki 30%
1/2 szklanki cukru

Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie i nie mieszając pozwalamy, aby stał się ciemnozłotym karmelem (na wolnym ogniu, cały czas pilnujemy, aby się nie spalił). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kremówkę energicznie mieszając (mogą powstać zbite kawałki, ale one w trakcie gotowania rozpuszczą się). Gdy syrop uzyska już gładką konsystencję, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy, dzielimy na dwie części.

Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
250 g miękkiego masła
4 jajka (w temp. pokojowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 część syropu kokosowo-karmelowego

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę (miksujemy na wysokich obrotach ok. 10 minut). Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym jajku po każdym miksując ok. 2-3 minut, aby powstała bardzo delikatna i lekka masa. Dodajemy ekstrakt i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą. Dodajemy na przemian do masy maślanej mąkę i syrop. Miksujemy do połączenia składników. Formę napełniamy do 3/4 wysokości (masy może zostać, więc warto napełnić formy do muffinów).
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut (patyczek wetknięty powinien być suchy).
Wyjmujemy, zostawiamy na ok. 15 minut w formie i dopiero potem wyjmujemy.

Polewa
pozostała część syropu
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Syrop zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego połamaną czekoladę i masło. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Lekko studzimy. Ostudzoną babkę polewamy polewą.

Karmel
4 łyżki cukru

Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy na wolnym ogniu nie mieszając (cały czas pilnujemy, żeby się nie spalił), aż powstanie złoty karmel. Wylewamy go na papier do pieczenia (powinna to być cienka warstwa) i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie łamiemy na mniejsze kawałki i ozdabiamy babkę.
Smacznego!
Babka krówkowo-adwokatowa

Składniki (w temperaturze pokojowej):
100 g kruchych krówek
100 ml likieru adwokat
260 g mąki pszennej plus 1 łyżka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
120 g cukru
4 jajka

Polewa
100 ml śmietanki 30%
100 g masła
70 g cukru brązowego
50 g posiekanych i uprażonych orzechów laskowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i przesiewamy.
Krówki siekamy drobno i mieszamy z tą dodatkową łyżką mąki.
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku i po odrobinie adwokata cały czas mieszając i po każdy miksując chwilkę. Na koniec dodajemy mąkę i posiekane krówki. Chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą.

Masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawiamy chwilkę w formie, a potem przenosimy na kratkę do studzenia.
Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gorącą polewą polewamy babkę i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona