Napoje na OSTRO

8 inspiracji
ale ze smakiem........
Mojito z granatem – przepis na drink


Składniki:

40 ml rumu
połówka granatu
połówka limonki
2 łyżeczki brązowego cukru
kilka listków mięty
kruszony lód
Sprite do dopełnienia

Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
ICE'ówka

Sposób I
2-3 opakowania cukierków lodowych
0,5 l wódki
szklanka wody


1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką. Cukierasy się kleją do łyżki, co również sprawia problem, ale bądźmy cierpliwi...
2. Powstały syrop studzimy.
3. Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę.
4. Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :)

Sposób II

1/2 l wody
125 g cukierków Ice Fresh
1/4 l spirytusu
1-2 łyżki syropu blue curacao

Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukierki, cały czas mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Następnie wodę studzimy i dolewamy spirytus. Jeżeli chcemy, aby likier miał lodowo-niebieski odcień, możemy dodać kilka kropelek blue curacao. Przelewamy płyn do butelek i przynajmniej na kilka godzin wkładamy Iceówkę do zamrażarki. Podajemy mocno schłodzoną.
Składniki na 750 ml:

- 100g białej czekolady
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 250 ml wódki (40%)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy z garnka, dodajemy mleko skondensowane, cukier i wiórki kokosowe - mieszamy, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Na koniec dolewamy wódkę, mieszamy.

Tak przygotowany likier przelewamy do butelki, dobrze zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Po około 2-3 dniach możemy likier przefiltrować przez gazę jeśli komuś przeszkadza obecność wiórków kokosowych. Likier można spożywać od razu. Przechowujemy w lodówce.
drink love

50ml wódki
20ml syropu malinowo-żurawinowego
białe frugo
kostki lodu

do szklanek wrzucamy po 2 kostki lodu.
zalewamy je wódką.
dopełniamy białym frugo.
następnie ostrożnie wlewamy syrop malinowy i pozwalamy mu opaść.
przed wypiciem warto wszystko wymieszać.
DOMOWY BAILEYS

Składniki:
1/4 lub 1/2l wodki (zalezy od Was, jak bardzo lubicie promile, osobiscie dalam 1/2l, pewnie dlatego, ze lubie pic ten likier z duza iloscia lodu)
1 puszka (397g) gotowej masy krowkowej
1/2 szklanki mleka skondensowanego nieslodzonego
plus 1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej

Masę krówkową zmiksować mikserem z mlekiem, dodając kawę. Następnie te masę wymieszać łyżką z wódką. Przelać do butelki i wstawić do lodówki najlepiej na 2-3 dni (żeby się "przegryzło"). Podawać z lodem. Jeśli jest za mocne, można tez dolewać zimnego mleka.
Nalewka bożonarodzeniowa

Wyrazisty zapach, głęboki kolor, doskonały smak ze zdecydowaną świąteczną nutą..

* 500ml alkoholu 40% (wódki lub rumu) albo 600ml alkoholu 50% (wtedy bez spirytusu),
* 100ml spirytusu 96%,
* 10 dag orzechów włoskich (wyłuskanych),
* 5 dag rodzynek,
* 10 dag suszonych żurawin,
* 10 dag daktyli bez pestek,
* 10 dag suszonych moreli,
* 10 dag suszonej śliwki,
* 2 goździki, płaska łyżeczka cynamonu – można użyć kory cynamonowej,
* 5 dag cukru brązowego (można dać mniej albo w ogóle, bo nalewka wychodzi dość słodka)
* 1 pomarańcza sparzona i pokrojona w plasterki.

+ słoik o pojemności 2l.

1. Cukier rozpuścić w odrobinie rumu lekko podgrzewając. Owoce ułożyć warstwami w słoiku, zalać rumem i spirytusem.
2. Odstawić na około 6 tygodni.
3. Przefiltrować przez gazę, a potem przez filtr do kawy (trzeba być przy tym cierpliwym), przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.
Sweet Dream

20 ml Wódka Żołądkowa Gorzka tradycyjna;
10 ml świeżego soku z cytryny;
40 ml soku ananasowego; plastry świeżego ogórka;
Sprite jako uzupełnienie.

Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem. Dekorujemy twistem z ogórka.
Wściekły pies

Składniki:
10 ml syropu malinowego
40 ml wódki
odrobina sosu tabasco
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Wlać składniki w podanej kolejności, doprawić pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation