sałatki i surówki

112 inspiracji
7 obserwujących
Składniki:
1 słoiczek pieczarek konserwowych
3/4 puszki kukurydzy konserwowej
4 jajka
4 ogórki konserwowe
pęczek szczypiorku
majonez
sól, pieprz - do smaku

Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać i doprawić.
Sałatka z kurczakiem

pierś z kurczaka
pół kapusty pekińskiej
puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy
3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
przyprawa gyros
Sałatka warstwowa z sałatą lodową


Warstwami układać:
1/2 sałaty lodowej (porwanej na części)
1-2 czerwone cebule (w kostkę)
1 świeży ogórek ze skórką (pokrojony w ćwierćplasterki)
20 dag szynki (w kostkę)
20 dag żółtego sera (startego na dużych oczkach)
ćwiartki pomidorków na przemian z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo(ze 3 pomidory, 4 jajka)- to stanowi 1 warstwę, 1 puszka kukurydzy konserwowej, na to polać 2 sosy koperkowo-ziołowe połączone z 6 łyżkami oliwy(bez wody), na wierzch sos czosnkowy i sporo natki pietruszki. Oczywiście nie mieszać.
Sposób przygotowania:

Sos czosnkowy: wymieszać 3 łyżki majonezu+3 łyżki jogurtu naturalnego+sól+pieprz+2 zmiażdżone ząbki czosnku, polać na sałatkę, nie mieszać.
Sałatka z makaronem ryżowym, papryką i szynką


Składniki:

150 g makaronu ryżowego (długie, białe nitki)
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
3 ogórki konserwowe
2 duże cebule
2 łyżki oleju
30 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
1 łyżka curry (w proszku)
2 - 3 łyżki majonezu
sól
pieprz



Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu (makaron umieszczam w garnku, zalewam wrzątkiem, przykrywam pokrywką i pozostawiam na 3 minuty, po czym odsączam i przelewam zimną wodą).
Papryki myję, przekrawam, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebule obieram i drobno siekam. Szynkę i ogórki konserwowe kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę do zeszklenia, dodaję paprykę i smażę aż nieco zmięknie. Pozostawiam do ostudzenia.
Do ugotowanego makaronu dodaję ostudzoną paprykę z cebulą, szynkę, ogórki konserwowe i majonez. Sałatkę doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszam. Wstawiam na pół godziny do lodówki.
Sałatka z młodej kapusty
Składniki na 4 porcje: 1 mała główka młodej kapusty, pęczek koperku, 3 pomarańcze, kwaśne soczyste jabłko, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu.
Przygotowanie: Kapustę oczyść, opłucz, cienko poszatkuj. Koperek umyj, osusz (kilka gałązek zostaw do dekoracji) i drobno posiekaj. Pomarańcze wyszoruj pod bieżącą gorącą wodą. 2 sztuki przekrój na pół, wydrąż środki, podziel je na cząstki, wykrawając białe błonki i pokrój w kostkę. Z pozostałej pomarańczy wyciśnij sok. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
Kapustę wrzuć do miski, lekko posól, ugnieć i odstaw na 15 minut, aby zmiękła. Po tym czasie dodaj do kapusty pokrojony koperek oraz kawałki pomarańczy i jabłka. Przygotuj sos: połącz sok z pomarańczy i cytryny, dodaj miód i oliwę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Podawaj od razu w połówkach pomarańczy, udekorowaną koperkiem. Sałatka jest dobrym dodatkiem do mięs.
sałatka królewska z ryżem - Garnek.pl - intma
===========
Wiedziona wieloma pozytywnymi komentarzami zrobiłam tę sałatkę co by się utwierdzić w przekonaniu, że na prawdę wybornie smakuje. Sałatka bardzo dobra, znakomicie nadaje się na większe imprezy- wychodzi jej sporo ilościowo.
przepis tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe9371.html
==========

Składniki:

3 woreczki ryżu np. Albaris
2 piersi z kurczaka ok.40 dag
puszka ananasa w syropie
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego
słoik (650 g) papryki konserwowej- ewent. świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
7 ogórków konserwowych
1 duża lub 2 małe cebule
majonez - 600 gr (2 małe słoiki lub 3/4 dużego)
musztarda 2 duże łyżki
sól.pieprz.1/3 szklanki soku z ananasa
dużo zieleniny - po pęczku natki pietruszki i szczypiorku
Sałatka z ryżem - królewska

1 - Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok.12-15 min.,torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
2 - Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szkl wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował - wystudzić - pokroić w kostkę.
3 - Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić.
4 - Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę
5 - Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę
6 - Zieleninę pokroić

Wszystkie składniki sałatki połączyć razem , dodać majonez ,musztardę ,sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz , zieleninę. Wymieszać , doprawić i ostawić na kilka godzin do schłodzenia.
Jest to duża porcja smacznej sałatki na różne okazje. Gorrrąco polecam!
surówka z kapusty pekińskiej


Składniki

0,5 kapusty pekińskiej
1/4 pora
1 czerwona papryka
1 marchewka
pomidor (opcjonalnie)
sól, pieprz
sos:
1 kopiasta łyżka majonezu+2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub śmieta...
Kolorowa surówka z fasolką czerwoną - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Sałatki

kładniki

1 czerwona papryka
1czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasolki
1-2 jabłka Champion
5-6 ogórków korniszonów
1 łyżka smietany gęstej 22%
1łyżka majonezu
sól i pieprz kolorowy do smaku
sok z cytryny
sałatka bałkańska.... - - mniam....mniam... - bloog.pl


20-30 dag szynki konserwowej
średnia pierś z kurczaka(ugotowana)
2-3 pomidory
20 dag sera żółtego
natka pietruszki

Sos:
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
1-2 wyciśnięte ząbki czosnku
majeranek
sól , pieprz

Wszystkie składniki kroimy w kostkę i polewamy sosem i mieszamy. Jest pyszna naprawdę polecam....;))
KAPUSTA ZASMAŻANA

SKŁADNIKI
1 główka młodej kapusty
2 cebule
Przyprawy: sól , pieprz, 2 listki laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego
łyżka mąki
2 łyżki śmietany
posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE
Kapustę umyć i poszatkować . Cebulę pokroić w kosteczkę , podsmażyć na tłuszczu. Kapustę i cebulę włożyć do garnka , wlać wodę - tyle by zakryła kapustę , wsypać przyprawy i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Gdy kapusta jest już miękka , dodać do niej wymieszaną śmietanę z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować . Następnie dodać koperek i ewentualnie doprawić do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona