Składniki na 12 babeczek
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
24 czereśniowiśni, bez pestek (wiśni, czereśni, malin lub jeżyn, małych kawałków truskawek), po 2 do jednej babeczki
60 jagód (po 5 do jednej babeczki) lub borówek
bita śmietana + owoce do dekoracji
oraz: 12 sztuk papierowych papilotek (klasyczne, o pojemności 1/2 szklanki)
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (miksować przez 15 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikserem na małych obrotach), dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem.
Ciasto nałożyć do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości papilotki.
Do każdej babeczki wcisnąć w środek po dwie czereśniowiśnie (wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny lub małe kawałki truskawek) oraz po 5 jagódek (lub borówek).
Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się zrumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).
W międzyczasie przygotować białą "pierzynkę": ubić zimną śmietankę kremową na sztywną pianę. Babeczki ostudzić i udekorować pianą.
Sernik na zimno na spodzie z nutellą
150g herbatników
300g nutella
0,5l śmietanki 30%
400g serka białego może być danio
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
owoce-zależy k...
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru
Masa toffi:
50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:
150 g mleczn...
OPONKI SEROWE NAJLEPSZE
Składniki:
500 g sera białego półtłustego
500 g mąki pszennej
4 żółtka
120 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu lub octu
220 ml śmietany 12 %
1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Trufle czekoladowe
Składniki, około 20 sztuk:
• 100 g miękkiego masła
• 100 g dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao ok. 70%
• 50 g mlecznej czekolady
• 100 g cukru pudru
• gorzkie kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło pokroić w małą koste........
Przepis na domowe RAFAELLO
Składniki
100g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko 100g wiórków kokosowych
100g herbatników
30-40g migdałów lub orzechów laskowych
Miękkie masło ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą
Odłożyć około 3 łyżki wiórków kokosowych, a resztę dodać do masy, wymieszać. Powstałą masę wstawić do lodówki na 1 godzinę
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masę kokosową wyjąć z lodówki i dodać herbatniki, wymieszać
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej kuleczki włożyć migdał lub orzech laskowy. Następnie kuleczki obtoczyć w odłożonych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki wstawić do lodówki na parę godzin.
Hiszpańskie ciasto pomarańczowe
Składniki( na tortownicę 18cm)
1 duża pomarańcza o cienkiej skórce
3 jajka, oddzielić białka i żółtka
szczypta soli
120g cukru plus dodatkowe 2 płaskie łyżki
150g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W niedużym garnku umieścić wyszorowaną pomarańczę i zalać ją całkowicie wodą. Gotować, aż będzie miękka, od 1h 15 minut do 2 godzin w zależności od wielkości. Ugotowany owoc wyjąć z wody, pokroić na mniejsze części, usunąć pestki i pozostawić do ostygnięcia. Zimną pomarańczę zmiksować na papkę blenderem.
Piekarnik nagrzać do 170C. Dno i boki tortownicy wysmarować odrobiną tłuszczu. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać zmielonymi migdałami.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru( 120g), aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca.
W oddzielnym naczyniu miksować 2-3 minuty żółtka z dodatkowymi 2 łyżkami cukru. Następnie dodać pomarańczową papkę, zmiksować. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do żółtek i połączyć łyżką. Do masy dodać 2 łyżki ubitych białek i wymieszać, następnie dodać resztę piany w 2 partiach i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.
Piec 1 godzinę do 1h 15 minut, do momentu, aż po sprawdzeniu ciasta patyczkiem nie pozostaje na nim surowe ciasto. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ciasto dowolnie udekorować
Smacznego!
ciasteczka owsiane
Składniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g płatków owsianych
50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła lub margaryny
1- 2 łyżki mleka
ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 min., kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodatkowo można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.
Orzechowe ciasteczka z nutellą (owsiane i pełnoziarniste)
Składniki (wyszły mi 42 ciastka)
100 g masła
100 g nutelli
1 jajko
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki z orzechów ziemnych*
50 g otrębów owsianych
100 g drobno krojonych orzechów
Miękkie masło utrzeć z nutellą na puszystą masę. Dodać jajko i ponownie utrzeć.
W osobnej misce wymieszać suche składniki, po czym wsypać je do przygotowanej masy i wymieszać (mikserem bądź łyżką).
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć (jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, wystarczy lekko zanurzyć palce w wodzie - będzie się idealnie formować).
Piec do lekkiego zarumienienia brzegów - 12-15 minut w 180 stopniach. Przy wyjmowaniu wierzch będzie miękki, ale po paru minutach stwardnieje. Studzić na kratce.
Radomianka
Składniki na ciasto:
- 250g mąki (1 i 2/3 szkl.)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 100g margaryny
- 6 łyżeczek kakao
- 3 jajka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3/4 szkl. mleka
Radomianka ciasto:
Margarynę, cukier i cukier waniliowy ucieramy. Następnie dodajemy żółtka po jednym, nadal miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę.
Na koniec ubijamy białka i mieszamy je delikatnie z powstałą wcześniej masą.
Masę wylewamy blachę i wkładamy do piekarnika ustawionego na 170 stopni na około 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ciasto należy poziomo przekroić na 2 części.
Składniki na krem:
- 250g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 śmietana 18% – ok 170g
- 1 cukier waniliowy
Radomianka krem:
Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednej łyżce śmietany, cały czas miksując. Dla aromatu możemy dodać cukier waniliowy.
Zamiast kremu z margaryny możemy przygotować do tego ciasta krem do karpatki.
Przygotowanym kremem smarujemy jedną z części ciasta, a drugą przykrywamy. Na wierzch ciasta dajemy polewę czekoladową.