jedzonko

21 inspiracji
Bananowy omlet
Ewy Chodakowskiej

1 banan
2 jajka
odrobina ziarenek wanilii
gęsty jogurt naturalny
kilka borówek

Jaja i banana zblendować, potem usmażyć na lekko natłuszczonej patelni z obu stron.
Podawać z jogurtem i owocami.
Omlet wiosenny zółto-zielony z serem pleśniowym

6 jajek
2 czubate łyżki gęstej śmietany
4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
10 dag sera pleśniowego (np. lazura lub rokpola)
sól
2 łyżki masła

Ser pokrój na kostkę o boku 1 cm.
Jajka wbij do miski, dodaj śmietaną, sól i dokładnie roztrzep na jednolitą masę. Dodaj szczypiorek (zostaw trochę do dekoracji), natkę pietruszki oraz ser. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rogrzej masło. Wlej masę i smaż na średnim ogniu, podważając usmażone brzegi, by płynna masa z góry dostawał się pod spód usmażonego omleta.
Jeśli lubisz omlet z półpłynnym wierzchem, przykryj patelnię, kiedy masa na górze zacznie gęstnieć i trzymaj patelnię na małym ogniu przez 1-2 minuty. Jeśli zaś lubisz omlety całkiem wysmażone, wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-2 minuty.
Podawaj danie udekorowane szczypiorkiem.
Sałatka z kurczakiem i pomarańczami -
Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Składniki:
1 filet z kurczaka
2 łyżki tartego parmezanu
1/2 pomarańczy
1/2 marchewki
garść mieszanki sałat: rukola, botwinka, szpinak
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypta bazylii
przyprawy: sól, pieprz
Dressing:
6 listków mięty
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego
5 łyżek soku z pomarańczy
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Przygotuj dressing: listki mięty umyj i osusz, a następnie porwij w palcach, dodaj oliwę i ocet. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj trochę skórki (ok. 1/2 łyżeczki). Dodaj ją do reszty składników, następnie dodaj sok z pomarańczy, starty ząbek czosnku i przyprawy. Całość zmiksuj lekko blenderem.

Filet z kurczaka umyj, poodcinaj chrząstki i pokrój filet w dużą kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj mięso, posyp bazylią, solą i pieprzem. Przesmaż kilka minut na złoty kolor. Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na kawałki. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Sałaty dobrze umyj i wysusz. Następnie wymieszaj dokładnie z dressingiem. Na sałacie ułóż kawałki mięsa i marchewkę, posyp parmezanem.
Dla znudzonych kanapkami z wędliną i pomidorem
proponuję pastę na bazie serka topionego.
Zawsze to jakaś odmiana:)

Składniki:
200g serka topionego
śmietankowego
5 jajek
2 średnie
ugotowane marchewki
2 średnie ogórki kiszone
1/2 czerwonej papryki
szczypiorek
1 łyżka musztardy
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i zetrzeć na tarce.
Marchewki, ogórki i paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem
z serkami, musztardą i przyprawami.
Rzym - sałatka z mozarellą i rukolą / mozarella and rucola salad, Rome
Omlet biszkoptowy

Składniki:
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
masło do smażenia
dżem lub cukier puder do podania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, następnie żółtka oraz mąkę. Łączymy mikserem na niskich obrotach lub łyżką uważając, aby białka nie opadły. Patelnię nagrzewamy i smarujemy odrobiną masła, przekładamy masę na omlet. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem. Smacznego.
Sałatka z rukoli i kurczaka

Składniki:

- 200 g rukoli

- ½ piersi kurczaka

- 100 g mozarelli

- 15-16 pomidorków koktajlowych

- 1 żółta papryka

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1 łyżeczka musztardy

- oliwa, sok z limonki, sól, pieprz




Kurczaka ugotować lub upiec w piekarniku. Pokroić. Pomidorki pokroić na połówki, paprykę w kostkę, szczypiorek posiekać. Wymieszać wszystko z rukolą. Z 2 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z limonki, musztardy, soli oraz pieprzu zrobić sos. Polać sałatkę. Podawać od razu.
Tortille cezara czyli sałatka inaczej

Składniki na talerz ze zdjęcia (ok. 15-18 sztuk):

3 dobrej jakości tortille pszenne
sos do sałatki cezara
3 duże garści sałaty rukoli oraz lollo rosa
pół sporej piersi z kurczaka
3 plastry boczku
przyprawa do drobiu, przyprawa do sałatek czy co tak kto lubi
sól, pieprz, papryka słodka
tarty parmezan

Mięso myję, suszę, kroję w niewielką kostkę, smażę na oliwie lub oleju przyprawiając solą, pieprzem, papryką i vegetą (lub mieszanką ziół do sałatek - jak kto lubi), duszę ok. 10-15 minut podlewając nieco wodą od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Boczek tnę nożyczkami na małe kawałki, podsmażam na rumiano na patelni. Nieco studzę.
Sałatę myję, odsączam i suszę.
Każdą tortillę smaruję sosem, ale nie tak, żeby ociekały, bo smak jest bardzo intensywny (!!). Na to wykładam po garści sałaty. Po środku układam pas z mięsa i boczku. Na wierzchu posypuję parmezanem. Tortille ciasno zawijam w rulony i przekłuwam wykałaczkami w odstępach ok. 2 cm.
Tnę na kawałki miedzy wykałaczkami uważając, by nie uszkodzić tortilli. Dlatego konieczny jest naprawdę ostry nóż.
Każdy kawałek układam na talerzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona