Przepisy na ciasta i nie tylko

128 inspiracji
1 obserwujący
Magiczna babka

Kakaowe ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżek oleju
2 duże jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać łyżką. Dodać śmietanę, olej i jajka, krótko zmiksować. Wy łożyć na dno większej formy do pieczenia babki.

Jasny flan:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (530g)
1 i 1/2 szklanki mleka
6 jajek
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wlać skondensowane mleko słodzone i zwykłe mleko, wbić jajka, krótko zmiksować. Masę wylać na kakaowe ciasto. Może wydawać się, że wszystko razem się miesza ale nie należy się tym przejmować. Formę wstawić do większej formy (może być zwykła, prostokątna), wlać do niej ok. 1 litra gorącej wody. Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do suchego patyczka włożonego do kakaowego ciasta ok. 45 minut. Ostudzić, chłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przykładając talerz do dna formy, odwrócić ciasto "do góry nogami".
Słodkie Fantazje - Delicja jabłkowa

Biszkopt jasny (na dwa blaty):

6 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Biszkopt kakaowy:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklank...
Ciasto jest boskie, brak mi słów by wyrazić jego smak. Z pewnoscią zakochają się w nim wszyscy wielbiciele marcepanu. Wilgotne, aromatyczne, z nutą cytryny. Od dzisiaj nie przejdę obojętnie obok żadnego przepisu na ciasto migdałowe. Bardzo polecam!

Składniki:

225 g masła
140 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
50 g mąki pszennej
225 g zmielonych migdałów
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
otarta skórka i sok z 2 cytryn
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło i cukier, do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu - po każym jajku dodawać 1/4 mąki pszennej, aż cała mąka zostanie zużyta. Dodać migdały, ekstrakt z migdałów, sok i skórkę z cytryn, wymieszać do połączenia.

Ciasto przelać do okrągłej formy 21 - 23 cm (sugerowane przez Nigellę), ja piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm. Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od piekarnika i użytej formy) w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić i udekorować przed podaniem.

Uwaga: ciasto zawinięte w folię i pozostawione w chłodnym miejscu można przechowywać do 5 dni.

Smacznego :-).
Ciasto słodka Ula

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
masa jabłkowa:
2 kg jabłek
3 cytrynowe galaretki
ewentualnie cukier do smaku (ja nie dawałam, ale to zależy od jabłek)
masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru (takie po 40 gramów)
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki krupczatki
4 kopiaste łyżki cukru (po dodaniu masła, spróbujcie czy ta ilość Wam pasuje)
2 łyżki cukru waniliowego
350 - 400 gramów miękkiego masła
masa orzechowa:
350 gramów grubo posiekanych orzechów włoskich
6 łyżek miodu
160 gramów masła lub margaryny

200 gramów cukru (dałam brązowy)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, wbić jaja, dodawać stopniowo przestudzony tłuszcz, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części.

Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ją pierwszą częścią ciasta, ponakłuwać widelcem gęsto, upiec w 190 stopniach przez 20 minut, na złoto.
Ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem, ułożyć na równej powierzchni do całkowitego przestygnięcia. To samo zrobić z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki, wsypać do rondla, podlać 0,5 - ¾ szklanki wody, dusić na małym ogniu, dopóki sok z jabłek nie będzie zredukowany do minimum. Następnie wsypać galaretki, wymieszać energicznie i dokładnie, odstawić dopóki masa nie będzie gęstnieć, następnie rozprowadzić ją na pierwszym blacie, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć (uwaga, blaty są bardzo kruche, jeśli będziemy niedelikatni, mogą popękać ! ). Ciasto wstawić do lodówki.
Z 3 szklanek mleka odlać ¾ szklanki, resztę mleka zagotować. W mniejszej części mleka dokładnie rozprowadzić 2 budynie, 2 łyżki mąki krupczatki i cukry, bardzo dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Kiedy pozostałe mleko zawrze, wlać mieszankę, ugotować budyń, schłodzić.
Następnie do masy budyniowej (będzie mocno gęsta, ale taka ma być) stopniowo dodawać miękkie masło i ucierać na jednolitą masę.
Masę budyniową wykładamy na drugi kruchy blat, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.

W rondlu rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy, mieszamy, masa ma oblepić orzechy.

Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin, żeby blaty namiękły masami).
Mini szarlotki na cieście francuskim.
I od razu lojalnie uprzedzam, podwajajcie proporcje, z jednej wychodzi STANOWCZO za mało ;)

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 2 kwaśnych jabłek
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
łyżeczka soku z cytryny
1 jajko
cukier puder + woda (do lukru)

Wykonanie:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w poprzek w cieniutkie plasterki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Wycinać parzystą ilość niewielkich kółek (moje miały około 7-8cm).
Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem.
Na środek nałożyć jabłka. Przykryć drugim krążkiem. Lekko rozciągając, docisnąć krawędzie palcem, następnie widelcem.
Każde ciastko posmarować jajkiem a następnie naciąć wierzch na krzyż.
Piec około 10 minut w temperaturze 200oC.

Cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody (dodawać po kilka kropli do uzyskania dość gęstej konsystencji. Wystudzone ciasteczka polukrować.
BULKI GRAHAMKI.

Składniki (wyszło mi 6 bułek):

350g mąki pszennej typ 1850 (u mnie Gdańskie Młyny, 2.59zł w Tesco, polecam)
50 g otrębów (dowolne, u mnie po 25g pszennych i żytnich)
60g drożdży
3/4 łyżki soli, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 1/2 łyżki oleju
100ml mleka
łyżeczka cukru
szklanka ciepłej wody

W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia, na 20 minut. Później w dużej misce wsypujemy mąkę, wlewamy olej, wodę, przyprawy i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy. Mąki pełnoziarniste są dość humorzaste, więc jak nie będzie chciało ciasto odchodzić od rąk -> dodajmy np. więcej mąki, otrębów, itp. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Formujemy bułeczki, rogale, co tam chcemy :) Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Ja swoje przed pieczeniem posmarowałem pędzelkiem mlekiem.
studentka na diecie.: jeszcze bardziej odchudzona - sałatka z kaszą gryczaną


Składniki
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 mała papryka
- 1/2 ogórka zielonego lub 1 większy
- 200g szynki z indyka (w całym kawałku)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu light
- przyprawa "tzatziki"
- koperek suszony

Wykonanie:
Kaszę ugotować i lekko przestudzić. Resztę składników pokroić w niewielką kostkę. Wszystko wrzucić do jednej miski, dodać jogurt, majonez, przyprawy i wymieszać - ot tyle roboty :p
Pasztet z oliwą i natką pietruszki
Pasztet z oliwą i natką pietruszki
(przepis autorski)

Składniki:
prostokątna forma do keksu dł.30cm

600g zmielonej chudej gotowanej wołowiny
600g zmielonego gotowanego mięsa z indyka
100g zmielonej gotowanej wątróbki drobiowej
300g puree z gotowanych warzyw (pietruszka, seler, por, marchewka)
5 białek jaj
80ml oliwy MONINI Ekstra Vergine Delicato
4 łyżki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
masło do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki

Wszystkie składniki dobrze wyrobić (można to zrobić mikserem). Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki. Ugnieść aby nie było wolnych przestrzeni. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę.
Gotowy pasztet wystudzić do temp. pokojowej w foremce. Przełożyć na deskę lub półmisek i wstawić na całą noc do lodówki, aby się dobrze ścisnął.
Jogurtowiec

czas przygotowania: 30min,
czas pieczenia 60 min
SKŁADNIKI :
2 duże opakowania gęstego jogurtu naturalnego (greckiego lub bałkańskiego)
2 opakowania budyniu śmietankowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
kilka brzoskwiń z puszki
cukier puder do posypania lub galaretka do polania

1. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka z olejem oraz proszkiem budyniowym zmiksować w misce na gładką masę. Następnie do całości dodać jogurty naturalne i znów delikatnie zmiksować. Pianę ubitą z białek przełożyć do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać łyżką.

2. Brzoskwinie z puszki dokładnie osączyć z syropu na ręczniku kuchennym a następnie pokroić je w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce połączyć masą jogurtową.

3.Włączyć piekarnik i rozgrzać do temp. 180 stopni. Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 23x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ciasno biszkopty, jeden obok drugiego i zalać masą jogurtową. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min, sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem. Po wyłaczeniu piekarnika zostawić na ok 10-15 min w uchylonym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona