Kuchnia

Ulubione slodkosci

Pijak

- biszkopt z 6 jaj (przepis na moim blogu)

- 200 g herbatników (jedna duża paczka)

- 200 ml wódki

- 70g siekanych orzechów włoskich

- 5 garści wiórków kokosowych

- 1 łyżeczka masła

- 1 łyżka cukru pudru

- ¼ szklanki mleka

- 1 mleczna czekolada

- 1 gorzka czekolada

- 400g dżemu z czarnej porzeczki

- 3 szklanki mleka

- 125 g masła

- ¾ szklanki cukru

- łyżka cukru z wanilią

- 4 jajka

- 5 łyżek mąki ziemniaczanej

- 4 łyżki mąki pszennej



Biszkopt kroimy na 3 części. Jedną warstwę układamy w formie, na nią wykładamy dżem, przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.
Robimy masę budyniową: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem z wanilią i masłem. W osobnym naczyniu łączymy jajka, mąkę i szklankę mleka. Dodajemy do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Połowę budyniu wykładamy na biszkopt, posypujemy siekanymi orzechami. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu.

Na ostatnią warstwę biszkoptu wykładamy pozostałą masę budyniową. Przykrywamy herbatnikami nasączonymi wódką.

Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej dodając ¼ szklanki mleka. Po lekkim przestudzeniu dokładnie zalewamy herbatniki.

Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy wiórki kokosowe, posypujemy cukrem pudrem i smażymy do zrumienienia. Po przestudzeniu posypujemy placek.

Odstawiamy na noc do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation