Kuchnia

Przepisy

Szynkowe róże

- mąka: 20 dekagramów
- masło: 12 dekagramów
- sól: 1 szczypta
- żółtko: 1 sztuka
- wędlina: 20 dekagramów

Mąkę, sól , żółtko i masło siekamy nożem . Rozkruszamy palcami i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy całość , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy i wycinamy pojedyncze paski o szerokości ok. 2-2,5cm. Każdy plasterek wędliny rozcinamy na pół i układamy na paskach , tak jak to pokazałam na obrazku. Zwijamy z rulonik ( delikatnie ) , tak by powstała różyczka. Sklejamy końcówkę. Układamy na blasze i pieczemy ok.15 min. w temp. 200C. UWAGA! Lukajmy do piekarnika , ponieważ wędlina łatwo się spieka! Ja trzymałam 3 minutki za długo i końcówki się za bardzo spiekły! Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation