Kuchnia

Ciasta

Ciasto z makiem i jabłkami. Wilgotny makowiec.



Składniki na blaszkę 24x24cm:

Spód:

170g mąki pszennej
50g miękkiego masła
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
łyżka miodu
2-3 łyżki zimnego mleka
łyżeczka cukru waniliowego

Masa:

puszka gotowej masy makowej
5 jajek
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
150g masła
3 jabłka
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej
kilka kropelek aromatu migdałowego

Polewa:

pół tabliczki czekolady
2-3 łyżki mleka


Wykonaj spód:
Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i zagnieć ręką. Dodaj miód oraz mleko- taką ilość aby ciasto nie było już suche i dawało się lepić.
Blaszkę lub tortownicę* wyłóż papierem do pieczenia a następnie dno wylep dokładnie i cienko ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut (180°C)

Wykonaj spód:
Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i zagnieć ręką. Dodaj miód oraz mleko- taką ilość aby ciasto nie było już suche i dawało się lepić.
Blaszkę lub tortownicę* wyłóż papierem do pieczenia a następnie dno wylep dokładnie i cienko ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut (180°C)

W tym czasie zabierz się za robienie masy:
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem i z masłem na jasną masę. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem. Wymieszaj wszystko z gotową masą makową z puszki i z aromatem migdałowym a następnie dodawaj partiami ubite na sztywną pianę białko i delikatnie połącz. Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na 40 minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny.
Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż przestygnie a następnie wyjmij i całkiem wystudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj niedużą ilość mleka. Rozsmaruj na wierzchu ciasta i odstaw aby zastygło.

*Użyłam kwadratowej tortownicy 24x24, przez co ciasto jest dosyć wysokie. Możesz użyć większej blaszki, zwiększając jedynie proporcje składników na spód, a resztę zostawić bez zmian- piecz wtedy ciasto przez 50 minut w 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation