Kuchnia

Kuchnia

Sernik na zimno z truskawkami - przepis

Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
500 g sera białego trzykrotnie zmielonego
200 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru (według własnego smaku)
łyżki żelatyny
Dodatkowo:
truskawki
galaretka truskawkowa
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 21 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 min.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawić. Zmielony ser utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej śmietanę, delikatnie wymieszać, dodać żelatynę i ponownie wymieszać. Masę przelać na biszkopt, wstawić do lodówki. Gdy ser zaczyna już tężeć ułożyć na nim pokrojone w plasterki truskawki i zalać tężejącą, rozpuszczoną wcześniej galaretką. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation