Kuchnia

cooking

Mazurek z konfiturą różaną i bezą
Składniki na ciasto (mazurek o wymiarach 25x20cm):
160 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 g bardzo zimnego masła
50 g cukru pudru
3 łyżki kakao + 2 łyżki zimnej wody
2 żółtka (wielkość L)
+
200 g konfitury z płatków róży
3 łyżki konfitury malinowej
3 łyżki soku z cytryny

Składniki na bezę:
2 białka (rozmiar L, w temperaturze pokojowej)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Wykonanie:

Spód do mazurka:
Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, posiekane na małe kawałki masło, kakao, wodę i żółtka szybko zagnieść.
Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru, rozwałkować na format odpowiadający wymiarom formy.
Ciasto przełożyć do formy, usunąć papier leżący na wierzchu.
Palcami dopasować ciasto do formy, spód podziurkować widelcem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
Piec przez 35 minut, wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

Białka w temperaturze pokojowej ubić na pianę, stopniowo wsypywać cukier nie przerywając ubijania.
Pod koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, miksować przez 1-2 min. do połączenia składników.

Do rondelka włożyć konfiturę z płatków róży, konfiturę malinową oraz wlać sok z cytryny. Podgrzewać chwilę do połączenia składników

Przygotowanie mazurka:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni, podpieczony spód posmarować konfiturą różano-malinową, za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki rozprowadzić bezę.
Ponownie wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation