Kuchnia

Ciacha!

Tarta z waniliowym kremem i truskawkami

Składniki na spód: (18cm)
120g mąki
60g płatków migdałów
80g masła
80g cukru
2 żółtka
esencja waniliowa

Składniki na krem:
1 szklanka mleka
1/3 szklanki śmietany kremówki
4 żółtka
120 g cukru
1/4 laski wanilii
1 łyżka mąki

200g truskawek

1.Zmielić w malakserze lub posiekać drobno płatki migdałów.
2. Zagnieść wszystkie składniki na spód.
3. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 30 minut.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
6. Rozłożyć ciasto na spodzie i 2 cm na bokach blachy.
7. Piec przez 10-12 minut do zarumienienia ciasta.
8. Następnie przygotować krem: podgrzać mleko ze śmietanką i wanilią.
9. W misce utrzeć żółtka z cukrem i mąką.
10. Stopniowo wlewać masę do ciepłego mleka, cały czas mieszając.
11. Energicznie mieszać krem do zagotowania.
12. Przelać krem na kruchy spód i udekorować tartę truskawkami.
13. Schłodzić w lodówce conajmniej godzinę i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation