Kuchnia

rogaliki

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z JABŁKAMI
nadzienie:
4 jabłka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i smażyć razem z cukrem ok. 15 minut, mieszając. Dodać cynamon i jeszcze chwilę smażyć.

ciasto: drożdżowe z tego przepisu, czyli:
425g mąki pszennej (w tym, opcjonalnie 200g pełnoziarnistej)
100g masła lub margaryny
100g cukru
ok. 75g mąki do podsypania
2 jajka
50g drożdży
250ml mleka (daję sojowe)
1/2 szczypty soli

200ml mleka lekko podgrzać, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, podgrzać, zrobić dołek i wlać drożdże. Wymieszać niedokładnie i zostawić na chwilę. Dodać cukier, jajka, rozpuszczony tłuszcz i sól. Wyrabiać ciasto rękami dodając mąkę. Ciasto powinno być jędrne i nie lepić się do rąk - w razie potrzeby dodać resztę mleka.
Gotowe włożyć do dużego garnka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wyrobić, podsypać lekko mąką i odstawić kolejne 30 minut.
Ciasto rozwałkować tworząc koło (można za wzór wsiąść duży talerz i odciąć wystające poza niego brzegi). Koło przeciąć na pół, a potem każdą połówkę na trzy części otrzymując 6 trójkątów. Zwijać, układając po łyżce jabłek. Rogaliki układać na natłuszczonej blasze.
Piekarnik nagrzać do 200°C i piec około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu rogaliki posmarować lukrem (wrzątek i cukier puder).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation