Inne

Impreza

Sylwester po francusku

Kuchnia francuska jest wykwintna, ekskluzywna i niestety dość droga. Charakteryzuje ją wspaniałe, chrupiące pieczywo, sery, owoce morza i dobre wino. Francuzi jako przystawkę najczęściej podają deskę serów, wśród których nie może zabraknąć kilku rodzajów, które zdążyły już podbić cały świat, jak Camembert, Brie, Bleu de Bresse, Le Rustique i Roquefort. Obok serów powinny znaleźć się winogrona i orzechy włoskie, które najlepiej uzupełniają się z dobrym winem. Sery podaje się także w innych formach - w sałatkach, a nawet smażone w cieście z dodatkiem żurawiny lub innego słodkiego sosu. Wśród francuskich przystawek nie może zabraknąć ryb i owoców morza, które Francuzi uwielbiają. Niezwykle prosty, a zarazem pyszny, jest także tatar z łososia ze świeżą bazylią i kaparami. Pasuje idealnie do chrupiącej, francuskiej bagietki. Ze względu na fakt, że Francuzi wypiekają świetne pieczywo, popularną przystawką są także wszelkiego rodzaju kanapki i tosty, na przykład grzanka z wątróbką drobiową, rukolą i sosem wiśniowym. Jeśli będzie okazja spróbowania foie gras, delikatnego i kremowego pasztetu z gęsiej wątróbki, koniecznie trzeba to uczynić. Uznawany jest za najlepszy pasztet na świecie, ale ze względu na kontrowersje związane z jego przyrządzeniem w wielu krajach zakazano jego produkcji. Specjałem kuchni francuskiej, który świetnie nadaje się na sylwestrową przystawkę, są ślimaki. Wyśmienite będą ślimaki zapiekane z czosnkiem i masłem ziołowym - drobne, delikatne i pasują do wina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation