Kuchnia

Przepisy

Ciasto gruszkowo-imbirowe

Szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
20 dag zimnego masła
15 dag drobnego cukru
łyżka świeżo startego kłącza imbiru
3 jajka
Nadzienie:
3-4 dość twarde gruszki
Do posypania:
łyżka brązowego cukru
po malutkiej szczypcie zmielonych goździków i cynamonu

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wlać ubite z cukrem jajka, dodać imbir, po czym utrzeć (najlepiej mikserem) gładkie ciasto. Przełożyć je równą warstwą do natłuszczonej i wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na nim ułożyć (na zakładkę) obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry owoce. Oprószyć je brązowym cukrem wymieszanym z goździkami i cynamonem, wstawić do gorącego (180°C) piekarnika i piec ok. 50 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation