Kuchnia

pierogi pyzy knedle kluchy

Knedle z truskawkami |

Składniki na ciasto na knedle (14 sztuk):
500 g ugotowanych ziemniaków
1 + ok. ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko (wielkość M)
1 łyżka roztopionego masła (przestudzonego)
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
14 średnich truskawek (lub 14 małych moreli, śliwek)

+
cukier lub syrop np. syrop z kwiatów czarnego bzu
jogurt naturalny lub śmietana
czekolada

Wykonanie knedli:
Ugotowane, przestudzone ziemniaki, przeciskamy przez praskę na gładkie pure.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy do połączenia składników.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki.
Wyrobie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, formujemy gruby wałek, ostrym nożem odkrawamy równe kawałki.
Porcje ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, na środku układamy truskawkę, posypujemy cukrem, sklejamy brzeg i formujemy kulę.

Knedle gotujemy we wrzącej wodzie ok. 6 minut.
Ostrożnie odcedzamy, układamy na talerzu i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation