Kuchnia

desery, ciasta itp.

Lekki śmietanowiec z owocami
- Kobieceinspiracje.pl

Składniki:

biszkopty do wyłożenia tortownicy
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone
2 galaretki żółte lub pomarańczowe (do zalania owoców)
dowolne owoce
400ml śmietany 12%


Wykonanie:

Tortownicę wykładamy biszkoptami. 2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 1i1/2 szkl. gorącej wody. Studzimy. Kiedy zacznie lekko się ściągać dodajemy 200ml śmietany. Mieszamy dokładnie i wylewamy delikatnie na biszkopty. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne owoce i zalewamy żółtą lub pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach chłodzenia ściągamy obręcz tortownicy :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation