Kuchnia

*** masterchef na obcasach ;)

Chłodnik na botwince

Składniki:

pęczek botwinki
500 ml kefiru bądź zsiadłego mleka (ja preferuję zsiadłe mleko)
200 ml śmietany 12%, lub 9%
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
1 ogórek gruntowy
sól
ocet biały winny (opcjonalnie do zakwaszenia)


Sposób wykonania:

Botwinkę dokładnie umyć. Pokroić, ugotować i wystudzić. Do garnka wlać kefir i śmietanę, dodać botwinkę i pokrojony koperek, rzodkiewkę, szczypiorek oraz ogórka. Wszystko posolić i wymieszać. Czosnek drobno posiekać i dodać do chłodnika ( jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie pominąć ten etap). Jeśli chłodnik jest mało kwaśny, dodać octu. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation