Kuchnia

kuchnia

Papryka marynowana na zimę …
Składniki

• 5 kg papryki
• czosnek
• ziele angielskie
• liść laurowy
• goździki (2 na słoik) jak kto lubi zrobiłem pół na pół. jest świetny smaczek….
• gorczyca
• marchew w plasterkach
• olej lub oliwa
• Zalewa:
• 5 szklanek wody
• 0,5 litra octu 10%
• 1 szklanka cukru
• 2 płaskie łyżki soli
Wykonanie:
- Składniki zalewy łączymy w garnku, zagotowujemy. Studzimy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, białych błonek. Każdą połówkę kroimy na 3-4 części. Myjemy, osuszamy na sicie. Do wyparzonych słoików wkładamy paprykę, 1- 2 ząbki czosnku, 1- 2 liście laurowe, parę ziarenek gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 plasterki marchewki. Wlewamy zalewę. Do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 - 6 minut. Stawiamy je na ściereczce do góry dnem aby dobrze się zamknęły. Pozostawiam do ostygnięcia.
http://www.mojegotowanie.pl/konto/przepisy/147294
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation