Inne

do zapamiętania

Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie
Składniki:

0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki

1 jajko

szczypta soli

łyżeczka cukru

2 łyżeczki sody

mąki tyle ile kefir zbierze, ale w okolicach pół kg





Wykonanie:

Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem.

Do miski wsypujemy mąkę, powiedzmy ok ćwierć kg, dodajemy sól, cukier, jajko i kefir, wyrabiamy wszystko łyżką podsypując mąką. Dodajemy sodę i nadal wyrabiamy.

Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę (zobacz filmik).

Na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm).

Oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia ( jak tłumaczyła pani kucharka, koniecznie w miejsce ciepłe, bez przeciągów).

Smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation