Kuchnia

Kuchnia

KURCZAK W SOSIE Z AJVARU
(4 porcje)
4 filety z kurczaka,
6 łyżek sosu ajvar, (kupionego lub domowej roboty)
1 puszka krojonych pomidorów,
1 mała cukinia,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy

Filety z kurczaka wymieszać z 3 łyżkami ajvaru i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Cebulę drobno posiekać, cukinię pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cukinię. Smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pozostały ajvar i pomidory z puszki. Dusić razem 6-7 minut.
Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem warzywnym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut (nie dłużej, bo mięso może zrobić się suche).

Podawać np. z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation