Kuchnia

kulinarne

Zakwas na żur

http://kardamonovy.blogspot.com/2015/02/zakwas-na-zur.html
Składniki:
7 łyżek mąki żytniej (typ 2000)
900 ml ciepłej przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe

Do czystego i wyparzonego słoika (ja robiłam w litrowym) wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 dni. Czym dłużej się kisi taki zakwas, tym jest bardziej kwaśny. Ja, myślę, że będę go trzymała 7 dni. Jest wiele teorii dotyczących tego, czy zakwas należy mieszać czy zostawiać w kącie i nic przy nim nie kombinować. U mnie stoi, nieruszony, na blacie i pięknie się kisi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation