Inne

LOVE

Brownies migdałowe

Składniki na dwie malutkie tortownice (2x 10 cm), myślę że składniki pasowałyby również do tortownicy 20 cm:

- 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao

- 100 g płatków migdałowych

- 150 g miękkiego masła

- 150 g cukru

- 50 g mąki

- 3 jajka
Na suchej patelni podgrzewamy płatki migdałowe, aż nabiorą złocistego koloru. W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę. Masło dokładnie miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, jajka, czekoladę i płatki migdałowe. Miksujemy wszystko razem dość krótko (tylko do momentu połączenia składników). Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 150 stopni 20 minut. Ciasto wyciągamy z foremki dopiero po jego ostudzeniu.
Każdą tortownicę pokroiłam na 4 więc wyszło 8 porcji. Jedna to 480 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation