Kuchnia

przetwory

KOMPOT TRUSKAWKOWY
1kg truskawek,
2 litry wody,
200g cukru,
1 łyżeczka mielonego kardamonu

Truskawki umyć, odszypułkować, zalać zimną wodą. Dodać cukier i kardamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Gotowy kompot można schłodzić i pić od razu, albo zapasteryzować w słoikach.

Ja pasteryzuję przetwory „na sucho” w piekarniku. W tym celu wkładam puste, umyte słoiki oraz zakrętki do zimnego piekarnika i nagrzewam do 120 stopni. Piekę ok. 20-30 minut. Następnie ostrożnie wyjmuję i zalewam gorącym kompotem. Zamykam mocno i ponownie wkładam do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam kompoty w środku do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation