Design

Ulubione

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką


Ciasto:

• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 250 g masła lub margaryny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki cukru pudru
• 5 żółtek

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt sypkie możemy dodać 1-2 łyżki wody. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 60/40 i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Blachę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód tarkujemy większą część ciasta, wyrównujemy i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 190 °C przez 20 minut.
Budyniowa pianka:

• 5 białek
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja dałam zwykły biały)
• 1 cukier waniliowy
• 2 budynie waniliowe (40g każdy) (bez cukru)
• pół szklanki oleju
• owoce (u mnie po 250 g borówek i malin)

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i kontynuujemy ubijanie na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy proszek budyniowy cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Tak zrobioną budyniową piankę wykładamy na podpieczony i wystudzony spód ciasta, po wyłożeniu wyrównujemy ją i wykładamy owoce lekko je wciskając. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 190 °C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation