Kuchnia
Zupkowo
UDON
Udon to jedna z najczęściej spożywanych zup w Japonii. Łatwo jest go przygotować, nie zajmuje to więcej niż zrobienie naszego polskiego rosołu, za to oferuje znacznie większą gamę smaków- od delikatnego słodkiego udonu, przez słony, aż po ostry. Nie jest też strasznie drogi w wykonaniu (poza przygotowaniem oryginalnego dashi), dlatego polecam go wszystkim, także początkującym : )
1. Najpierw przygotowujemy dashi- w tym celu najpierw trzeba delikatnie wytrzeć czystą, wilgotną ściereczka płat algi kanbu tak, by nie zetrzeć białego nalotu, który ukaże się po wyschnięciu. Potem kroimy anbu w paseczki i wrzucamy do garnka z przygotowaną wcześniej chłodną wodą (będziemy potrzebowali 1,5 litra wody na jeden płat- zwykle ma on 10x10cm). Powoli doprowadzamy do wrzenia i wyjmujemy algi. Od razu po wyjęciu wlewamy około 50 ml wody, aby wywar przestał się gotować. Dodajemy około 20g suszonej ryby katsuobushi i ponownie gotujemy. Następnie zdejmujemy z ognia, czekamy aż ryba opadnie na dno i przelewamy przez gęste sitko.
- Brzmi okropnie? Polecam wersję dla studentów- kostka rosołowa i do dzieła rumaki! Dla zaawansowanych polecam jednak powyższą wersję- uwierzcie mi, że różnica w smaku jest ogromna.
2. Jeśli mamy już nasze dashi lub “dashi”, wlewamy je do dużego rondla i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmieniamy palnik na mały.
3. Dodajemy kawałki cebulki dymki, dolewamy mirin, sosu sojowego oraz cukru i mieszamy. Gotujemy to wszystko na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.
4. W czasie kiedy dashi będzie się gotowało, wlewamy do innego dużego garnka zimnej wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy makaron i (trzeba często mieszać) gotujemy przez 5 minut. Następnie odcedzamy i skrapiamy zimną wodą, żeby nitki się nam nie posklejały.
5. Rozkładamy makaron do 4 miseczek i dekorujemy pozostałą dymką. Zalewamy porcje bulionem.
Życzę smacznego :)
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