Kuchnia

food na drożdżach - wytrawnie

Bułeczki piknikowe


Składniki

Ciasto:
400 g mąki pszennej typ 650
3 łyżeczki suszonych drożdży instant
190 ml letniej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy
Wierzch:
jajko + łyżeczka mleka
zioła prowansalskie
Farsz:
4-5 łyżek pesto z suszonych pomidorów
1/3 cukinii
6 oliwek
1/4 papryki
sól, pieprz

Instrukcja

Mąkę przesiewamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem. Powoli wlewając letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie wlewamy też cienką strużką oliwę. Po 8 minutach wyrabiania, przekładamy ciasto do misy i przykrywamy ją folią spożywczą lub ściereczką. Misę stawiamy w ciepłym miejscu.
Pesto z suszonych pomidorów mieszamy ze świeżo startą na tarce o drobnych oczkach cukinią, kawałkami papryki i posiekanymi w plasterki oliwkami. Całość mieszamy.
Po godzinie wykładamy ciasto na blat i formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły placuszek lub rozpłaszczamy dłonią. Na środku przyszłej bułeczki wykładamy łyżkę przygotowanego wcześniej farszu. Boki ciasta zginamy do środka, tworząc w ten sposób bułeczki przypominające knedle. Czynność powtarzamy.
Uformowane bułeczki wykładamy na blaszce, przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka. Smarujemy wierzch bułeczek jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy bułeczki i pieczemy przez ok. 15 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation