Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kuchenne wspomnienia: Babka cytrynowa - najlepsza, bardzo puszysta :)

Składniki (2 babki):

• 8 jajek
• 300 g mąki pszennej
• 350 g cukru
• 1 szklanka oleju
• sok z cytryny (+skórka otarta)
• 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
• cukier puder + sok z cytryny (miksujemy do połączenia się składników:))

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie foremki wysmarować masłem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Kolejnie dodać żółtka, olej, sok z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Przelać do foremek i piec 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po czasie wylać na wierzch babek lukier cytrynowy. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation