Kuchnia

gotowanie

Przepisy na najlepsze dania jednogarnkowe tanie i sycące - Wizaz.pl

Bogracz na bogato!

Dania jednogarnkowe: przepis na bogracz węgierski



Składniki (na ok. 10 porcji):

2 kg mięsa wieprzowego
½ kg cebuli
kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej)
½ kg ziemniaków
4 ząbki czosnki
Słoik koncentratu pomidorowego
Zacierka
Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz

Przygotowanie: Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości.

W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka). Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :)

Rada: jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa zaserwuj nachosy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation