Kuchnia

lody

Lody lemon meringue

Składniki na około 1,5 litra:

1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400 g), schłodzonego*
600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
skórka otarta z 2 cytryn, najlepiej niewoskowanych
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
2 łyżki likieru limoncello (lub wódki)
140 g bezików (20 g odłożone do pokruszenia na wierzch)

Dwie cytryny wyparzyć i otrzeć z nich skórkę. Z jednej wycisnąć sok. Bezy pokruszyć na większe kawałki.

Schłodzone mleko i śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu lub misie miksera i rozpocząć ubijanie. Ubijać do powstania gęstego kremu. Do tak powstałego kremu dodać skórkę otartą z 2 cytryn, sok z 1 cytryny i likier cytrynowy. Wymieszać dokładnie szpatułką. Dodać pokruszone bezy (część z nich odłożyć) i wymieszać. Przełożyć do pojemniczka, następnie przykryć, umieścić na 4 godziny w zamrażarce. Przed podaniem ocieplić przez 10 minut w temperaturze pokojowej a na wierzch wysypać odłożone pokruszone bezy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation