Kuchnia

ciasta

PUSZYSTE CIASTO KAKAOWO-WANILIOWE

Składniki:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
30g domowego cukru waniliowego
2 ½ szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka oleju rzepakowego
3 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości
partiami do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wlewamy wodę oraz olej, wszystko dokładnie miksujemy
ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wykładamy ciasto na przemiennie tworząc esy floresy
ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka
gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation