Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort ajerkoniakowy

Ciasto
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
2 jajka
szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy*
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier przesiać przez sito.
Jajka, maślankę, olej i ekstrakt z wanilii roztrzepać rózgą, następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki lub na niskich obrotach miksera.
Do tak przygotowanej masy dodawać gorącą kawę ciągle mieszając.
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w 180ºC przez około godzinę, a tak naprawdę do momentu gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy(w zależności od piekarnika czas przedłużyć może się do 90 minut)
Upieczone i wystudzone podzielić na trzy blaty.

Krem ajerkoniakowy
Składniki:
300ml ajerkoniaku
500ml mleka
6 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
300g masła
kieliszek wódki
4 łyżki żelatyny
300ml śmietanki 36%
Mleko zagotować, żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać do nich mąki oraz gorące mleko.
Masę przelać do rondelka, dolać adwokat, zagotować cały czas mieszając, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić.
Miękkie masło utrzeć, dodawać do niego stopniowo budyń i wódkę.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec miksowania wlać do niej rozpuszczoną żelatynę, połączyć z kremem budyniowym.
Krem może mieć zbyt luźną konsystencję aby od razu przekładać nim ciasto, dlatego warto go schłodzić jakiś czas w lodówce jednak pilnujcie go, żeby nie stężał w misce. ;)

Blaty ciasta przełożyć kremem, wyrównać i schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem polać sosem karmelowym*.

* - 200g masy kajmakowej, 80ml śmietanki kremówki, 1/4 szklanki brązowego cukru, pół łyżeczki soli(opcjonalnie). Wszystkie składniki podgrzewać na delikatnym ogniu, aż do zagotowania się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation