Kuchnia

Tarta.

1 szkl. mąki
100 g masła
2 łyżeczki wody
szczypta soli


1 kg jabłek
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. wody
300 ml śmietanki 30%
cynamon
masło do podsmażenia jabłek



Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, wylepić nim formę 30-tkę i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Jabłka obrać i pokroić w półplasterki grubości 1 cm. Smażyć na maśle aż zmiękną, uważać żeby się nie rozpadły. Pod koniec smażenia można posypać cynamonem i odrobiną cukru.
Spód podpiec w temp. 190 st. C ok 15 min. Następnie na ciasto wyłożyć jabłka i całość zapiekać 30 min.
Sos toffi wymaga czasu i pracy, za pierwszym razem nie wyszedł mi poprawnie. Cukier należy rozpuścić w wodzie a następnie doprowadzić do wrzenia. Ważne - nie mieszać. Kiedy syrop będzie gęsty i zbrązowieje wlewamy do niego podgrzaną śmietankę.
W tym momencie u mnie sos był jeszcze zbyt rzadki, musiałam redukować go ok. 20 min zanim na dobre zgęstniał.
Sos wylewamy na gotowe ciasto i schładzamy całość. Podajemy całkowicie wystudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation