Kuchnia

gotowanie

Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu koperkowe placuszki z cukinii. Placki są smakowite i pożywne oraz delikatne i puszyste. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego. Są idealnym rozwiązaniem na szybki obiad :D

Potrzebne składniki

- 2 małe cukinie
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- około 3/4 szklnaki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- pieprz czarny
- olej do smażenia

Przygotowanie

KROK 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kawałki oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut i odciskamy z nadmiaru wody.

KROK 2. Do odciśniętych kawałków cukinii dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


KROK 3. Porcje powstałej masy nakładmy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation