Kuchnia

kolacja

Chlebki pita:
0,5 kg mąki pszennej
270-300 ml wody
10 g suchych drożdży (albo ok. 40 g świeżych)
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju (plus trochę do posmarowania chlebków)

Nadzienie:
350 g łopatki wieprzowej
przyprawa do gyrosa
kapusta pekińska
pomidor
cebula czerwona i biała

Sos:
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
bazylia
szczypta soli
szczypta cukru

1. Nadzienie: Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa.

2. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na wiele godzin. My trzymaliśmy całą dobę.

3. Następnie smażymy na patelni.

4. Składniki na pitę łączy my ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajemy odrobinę mąki.

5. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

6. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę.

7. Pieczemy 8-10 minut.

8. Sos: czosnek przepuszczamy przez praskę i dokładnie mieszamy z resztą składników.

9. Chlebki przecinamy wzdłuż do 2/3 długości i smarujemy sosem. Nakładamy do środka poszatkowaną kapustę, mięso, plasterek pomidora, odrobinę cebuli i znowu podlewamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation