Kuchnia

Przepisy

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

Składniki:

Gulasz wołowy

1 kg mięsa wołowego
2 łyżki mąki
200 ml wina czerwonego półwytrawnego
2 cebule
2 łyżki masła
500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
200 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
4 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
200 ml śmietanki kremówki
sól i czarny pieprz mielony

Placki ziemniaczane:

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
śmietana 18 % (po usmażeniu)
natka koperku (po usmażeniu)

Wykonanie:

Mięso wołowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski z pokrywką, zalać winem i doprawić listkami laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. W garnku rozgrzać masło, mięsko odsączyć z wina, obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Mięso powinno zacząć wypuszczać swoje soki, po kilku minutach podlać winem z marynowania razem z przyprawami, bulionem, dodać pokrojone w kostkę warzywka oraz przecier pomidorowy. Na patelni z odrobiną oleju usmażyć cebule poszatkowane w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażone na złoto dodać do wołowiny. Całość dusić około 1½ godziny, często mieszając, pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę. Jeżeli płyn wyparuje, dopełnić wodą w takiej ilości, aby sos był gęsty, ale się nie przypalał. Wołowinę w winie podawać z plackami ziemniaczanymi, keksem śmietany oraz koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation