Inne

zupy

Dhal czyli zupa z zielonej fasolki Mung
Składniki:
• 1 szkl. zielonej fasolki mung
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
• łyżeczka masła
Sposób wykonania:
Do garnka wlać litr wody i wsypać do niego umytą fasolkę, dodać resztę składników i jedną łyżeczkę soli. Gotować zupę na średnim ogniu pod przykryciem, tak aby intensywnie się gotowała, ale nie kipiała, ok. 50-60 minut. Woda w garnku będzie się stopniowo wygotowywać, więc postaraj się ją uzupełniać. Dhal jest gotowy, gdy fasolka się rozgotuje. Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania, namocz fasolkę poprzedniego wieczoru w 1/2 litra zimnej wody. Wtedy dhal ugotuje się w 25-30 minut

Ciekawostka: Dhal pochodzi z Bengalu. Bengalczycy są zdrowi i długowieczni, a zawdzięczają to, jak twierdzą, wegetarianizmowi i właściwemu doborowi składników pożywienia. Za bardzo korzystne uważają połączenie ryżu z roślinami strączkowymi. Dlatego radzę podawać dhal z pulao. Fasolkę mung można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub dużych supermarketach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation