Kuchnia

głównie słodkości

Ciasto śliwkowe
składniki

4 jajka
20 dag masła
20 dag cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
ok. 75 dag śliwek
cukier puder do posypania




sposób przygotowania
1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki.
2. Masło ucieramy do białości, gdy gotowe cały czas ucierając, dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem (wsypujemy go stopniowo po łyżce).
3. Z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodajemy po łyżce piany i mąki z proszkiem, cały czas mieszając (ja robię to mikserem) aż do wyczerpania składników. Na końcu mieszamy ciasto z sokiem cytrynowym.
4. Ciasto wlewamy na wyłożoną pergaminem blachę, na wierzchu układamy połówki śliwek. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut.
5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation