Inne

zdrowie

Domowy sok z czarnego bzu

Jeśli na kiści zdarzą się zielone, niedojrzałe kuleczki usuńcie i wyrzućcie, są trujące.

3 kilogramy owoców czarnego bzu
1 kg cukru
1,5 litra wody
5 butelek 0,5l

Zebrane kiście należy umyć chłodną wodą, delikatnym strumieniem. Widelcem ściągać kuleczki, najlepiej od razu do garnka.Zalewamy całość wodą.Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 2 godz. Kiedy owoce już popękają dosypujemy kilogram cukru i gotujemy kolejne dwie godziny. Sok nie będzie gęsty, ale będzie miał bardzo intensywny kolor i smak.Całość przelewamy przez gęste sitko i owoców nie wyrzucamy - przydadzą się na dżem.Soku nie pasteryzowałam, wystarczy trzymać go w umiarkowanie chłodnym i koniecznie zaciemnionym miejscu.Doskonały na przeziębienia lub bóle głowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation