Kuchnia

Przepisy

Placki ziemniaczane inaczej - z batatów i selera - Ósmy Kolor Tęczy

Składniki
500 g batatów
300 g selera korzeniowego
70 g pora
2 jajka
50 g mąki pszennej ok 1/3 szklanki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
200 ml oleju do smażenia
świeża kolendra do podania
Przygotowanie krok po kroku
Bataty i selera obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą spiralizera. Pora pokrój cienko i dodaj do pozostałych warzyw.
Do startych warzyw dodaj 2 jajka oraz mąkę pszenną i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Uzyskujemy w ten sposób warzywa obklejone mączno-jajeczną mieszanką, a nie zanurzone w cieście.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj po porcji warzyw i smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z jogurtem, sosem czosnkowym lub mięsnym ragout.
Uwagi do przepisu
W wersji bezglutenowej zastąp mąkę pszenną mąką kukurydzianą (żółtą mąką, nie skrobią).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation