Kuchnia

Torty, ciasta

Fantazja wiśniowa

Przepis na dużą blachę 30x40 cm:

BISZKOPT:
6 jajek
1 i 1/2 szklanki* cukru
1 i 1/2 szklanki* mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
PIANKA WIŚNIOWA:
2 śnieżki na mleko + 400 ml zimnego mleka
2 galaretki wiśniowe
DODATKOWO:
1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie (ok. 450g)
400 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy (10g)
cukier puder (opcjonalnie)
posypka czekoladowa
* szklanka o pojemności 250 ml


BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Od odmierzonej wcześniej mąki odjąć 2 łyżki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Na jeden, spodni biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie z syropu.
PIANKA:
2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody.
Śnieżki ubić z mlekiem. Dodać ostudzone galaretki, zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt z wiśniami.
Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć syropem z wiśni )jeśli syrop jest za słodki, zakwaś go sokiem z cytryny).
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ewentualnie posłodzić do smaku. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście.
Wierzch posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą deserową.

Rada: Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, do nasączenia można dodać odrobinę alkoholu, np. wiśniówki lub zwykłej wódki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation