Kuchnia

ciasta

PIERNICZKI „BRUKOWCE”

http://ilovebake.pl/2014/12/03/pierniczki-brukowce-przepis/

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: blaszka o wym. 35×40 cm

500 g mąki tortowej
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g masła
2 jajka, duże
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika gotowej lub domowej
SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:

ulubiona marmolada (ok. 1/2 małego słoiczka)
Miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika oraz masło przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do lekkiego wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy jajka i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą mieszaninę miodową, wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy wkładamy odrobinę marmolady, zlepiamy i formujemy kuleczki. Formę o wym. 35×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego w odstępach ok. 1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Powinny być lekko zarumienione. Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta, ale płynna konsystencja).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation