Kuchnia

Eating

Babka piaskowa – przepis
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Składniki (forma na babkę o średnicy 20 cm, z kominem):
150 g mąki tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
1 kostka masła (200 g)
4 jajka
sok z 1/2 cytryny
20 g skórki pomarańczowej
20 g rodzynek
3 łyżki mleka lub śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bułka tarta
szczypta soli

Przydatne poradniki:
Jak zrobić lukier
Jak przygotować bakalie do ciasta
Kalkulator kuchenny
Wykonanie:

Krok 1. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem za pomocą miksera.
Krok 2. Dosypujemy cukier i znów ucieramy.
Krok 3. Do kremu wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
Po wbiciu i rozmiksowaniu każego jajka dodajemy stopniowo przesianą mąkę (tortową i ziemniaczaną) z proszkiem i solą i mleko lub śmietanę, ucieramy na gładką masę.
UWAGA: Można też ubić białka osobno ze szczyptą soli, a w masie rozmiksowywać po jednym żółtku. Pianę z białek mieszamy z masą na koniec, dodając też bakalie.
Krok 4. Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
Krok 5. Delikatnie mieszamy masę z bakaliami.
Krok 6. Od razu po wymieszaniu masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub spryskanej oliwą w sprayu) i wysypanej bułką tartą.
Krok 7. Wstawiamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-60 minut.
W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmujemy z piekarnika.
Krok 8. Studzimy babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmujemy z formy i lukrujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation