Kuchnia

jedzonko

Marchewkowe babeczki

(12 sztuk)

Składniki:

1 szklanka mąki zwykłej,
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1 szklanka płatków owsianych,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody,
½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
¼ łyżeczki mielonych goździków,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
¼ łyżeczki mielonego imbiru,
1 szklanka mleka,
¾ szklanki startych jabłek,
¾ szklanki brązowego cukru,
1/3 szklanki oleju roślinnego,
1 jajko,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 szklanki startej marchewki


Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

2.W dużej misce wymieszaj obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, goździki, gałkę i imbir.

3.W oddzielnej misce połącz mleko, cukier, starte jabłka, olej, jajko i ekstrakt waniliowy.

4.Połącz składniki z obu misek i wymieszaj je na gładką masę. Na końcu dodaj startą marchewkę.

5.Rozłóż powstałe ciasto do foremek na muf finki, aż po brzegi. Piecz przez około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation