Kuchnia

z testa

SZPINAKOWY SŁONECZNIK
Składniki do ciasta:
500 g mąki
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
2 łyżeczki soli

Składniki do farszu
350 g gotowanego szpinaku
350 g sera ricotta
1 jajko
100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana
sól
pieprz
bułka tarta

Wykonanie
Wymieszać wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Przykryć folią podczas przygotowywania farszu .
Ugotować szpinak i wycisnąć z niego wodę i pokroić ostrym nożem, wymieszać z serem ricotta, dodać jajko, starty ser, sól i pieprz – wszystkie składniki wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C
Ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkować na dwa okrągłe placki o średnicy ok. 30 cm
Jeden placek położyć na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą.
Umieścić część nadzienia środku koła, a z pozostałego utworzyć okrąg wokół, jak widać na zdjęciach . Brzegi ciasta zwilżyć wodą.
Przykryć drugim plackiem.
Zwilżone brzegi łączyć za pomocą widelca.
Umieść małą miskę lub kubek w środku nad nadzieniem.
Za pomocą ostrego noża przecinać ciasto (od kubka) na ok. 3 cm plasterki. Przekręcić je o 90°.
Wstawić do nagrzanego pieca. Piec przez 30 w temperaturze 180° C
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation