Kuchnia

Glutenowo

dietetyczny sernik (przepis bazowy)

ok. 1 kg chudego twarogu (dobry jest emilki lub naturalny president 0%)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
3 duże jajka lub 4 małe
15 tabl. słodziku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy

oddzielamy białka od żółtek. białka ubijamy na bardzo sztywno z odrobiną soli- ważne jest żeby były naprawdę dobrze ubite. twaróg miksujemy z żółtkami, słodzikiem, proszkiem do pieczenia, budyniem i aromatem. powoli dodajemy łyżką białka i delikatnie mieszamy do połączenia. masy muszą dobrze się połączyć, ale nie można ich zbyt gwałtownie mieszać żeby sernik nie opadł.pieczemy około godz w 150 stopniach, studzimy w otwartym piecu żeby uniknąć opadnięcia (które i tak pewnie nastąpi ;p). gdyby w trakcie pieczenia wierzch zbyt się przypiekał można go przykryć folia aluminiową- ale nie szczelnie, żeby sernik się nie ugotował.

jest to przepis bazowy, można go dowolnie modyfikować dodając różne składniki. może więc powstać sernik czekoladowy, z owocami, z biszkoptami, z polewą, a każdy z nich będzie pyszny, dietetyczny i lekki.

smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation