Kuchnia

Tarty

Quiche serowo-szpinakowa


Składniki:

ciasto:

200 g mąki,
100 g masła,
1 jajko,
2 łyżeczki zimnej wody,
szczypta soli.


farsz:

łyżka masła,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
400 g świeżego szpinaku,
100 g Goudy przemkowskiej,
100 g Frontiera Blue,
3 jajka,
250 ml mleka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.



Wymieszajcie mąkę z solą. Dodajcie masło pocięte na kawałki. Palcami wymieszajcie mąkę z masłem, żeby powstało coś na kształt kruszonki. Dodajcie jajko z wodą i zagniećcie ciasto.
Jeśli macie malakser wrzućcie wszystkie składniki i miksujcie aż ciasto zbije się w kulę. Wyjmijcie i uformujcie z ciasta placek. Stolnice wyłóżcie papierem do pieczenia. Połóżcie na nim ciasto i przykryjcie drugim kawałkiem papieru do pieczenia. Rozwałkujcie na cienki ok 4mm placek. Przełóżcie do formy (my używaliśmy formy o średnicy 28 cm). Ponakłuwajcie ciasto widelcem i włóżcie formę z ciastem do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotujcie farsz. Szpinak wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Możecie robić to partiami, jak nie zmieści się za jednym razem. Podsmażcie chwilę, żeby odparować wodę i zredukować objętość szpinaku. Przełóżcie na deskę, posiekajcie i odstawcie.

Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła. Wrzućcie posiekaną cebulę i smażcie aż się zeszkli. Dodjacie posiekany czosnek i smażcie jeszcze chwilę mieszając. Cebulę z czosnkiem odstawcie do ostygnięcia.
Mleko wymieszajcie z jajkami i startymi serami. Przyprawcie solą, pieprzem i gałką. Dodajcie szpinak, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszajcie. Jeśli potrzeba doprawcie do smaku.

Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni. Wyjmijcie ciasto z lodówki. Obciążcie fasolą, żeby nie tworzyły się pęcherze powietrza. Wstawcie do piekarnika na 12 minut. Wyjmijcie i pozwólcie ciastu przestygnąć. Następnie rozprowadźcie równomiernie farsz po cieście i wstawcie do piekarnika na 40-45 minut. Wierzch powinien zbrązowieć. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie na ok. 10 minut i podawajcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation