Kuchnia

Słodkości

Lekki sernik z pianką

Składniki na spód (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm):

100 g masła
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżki cukru

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu sernikowego
2 szklanki mleka
1 całe jajko
4 żółtka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Składniki na piankę:

4 białka
4 łyżki cukru

Z wszystkich składników na spód zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem dno blaszki i podpiec je w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni. W tym momencie przygotować masę serową. Jajko oraz cztery żółtka ubić z cukrem, dodać następnie twaróg, 2 budynie, olej i mleko. Zmiksować całość. Masa po dodaniu mleka stanie się bardzo rzadka, ale taka konsystencja jest pożądana. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec całość przez 45 min. w temp. 180 stopni. Ubić pianę z białek i cukru - wyłożyć na ciasto po upłynięciu 45 minut i piec jeszcze ok. 10 minut. Jeżeli chcemy, by na piance pojawiły się kropelki imitujące rosę, nie wolno nam zbytnio podpiec piany. Sernik, po całkowitym ostygnięciu, wkładamy na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do lodówki.

Alternatywą do pianki z rosą może być kokosowy wierzch - na piankę wystarczy wyłożyć wiórki kokosowe, by zyskać kokosowy aromat, rezygnując jednak wówczas z efektownej rosy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation