Kuchnia

Kuchnia z sercem.

penne pełnoziarniste z zielonym pesto szpinakowym Δ

makaron "samo zdrowie", moja kompozycja. jest naprawdę pyszny, szczególnie gdy się go podsmaży na patelni. jedyny sposób na nakarmienie mojego synka zielonym szpinakiem. zawsze prosi o dokładkę.

składniki dla dwóch osób:
2 szklanki makaronu penne pełnoziarnistego
3 duże garście świeżego młodego szpinaku
4 łyżki orzechów włoskich lub pinii
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1 filiżanka startego sera parmezan, pecorino romano lub grana padano
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
ewentualnie: liście świeżej bazylii
makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, odcedzam i mieszam z 1 łyżką oliwy z oliwek. w blenderze miksuję resztę składników na jednolitą pastę, pozostawiając 2 łyżki sera do posypania po makaronie. na patelni, zrumieniam makaron, dodaję pesto, mieszam i chwilę podsmażam razem. dolewam dodatkową oliwę, jeśli jest taka konieczność. przekładam do głębokich talerzy i posypuję pozostałym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation