Kuchnia

Przepisy

Kuchnia w zieleni: Sernik Pina Colada
Składniki (składniki na formę o średnicy ok. 26 cm lub na mniejszą okrągłą formę i jeszcze jedną małą - u mnie keksówka:)):

Spód

340 g ciasteczek owsianych kokosowych (u mnie Digestive)
50 g wiórków kokosowych
100 g rozpuszczonego masła


Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i ucieramy na piasek. Formę, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia, wykładamy masą ciasteczkową. Boki formy również.

Masa serowa

1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty) trzykrotnie zmielonego lub można użyć gotowego sera na serniki
250 g mascarpone
1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
puszka (400 ml) mleczka kokosowego
puszka ananasa (nie używamy świeżego ananasa!)
5 jajek
2 żółtka
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ananasy wyjmujemy z puszki na durszlak i odsączamy. Następnie blendujemy.
Puszkę z mlekiem kokosowym otwieramy i zbieramy śmietankę (mniej niż pół puszki) i odstawiamy, dodamy ją później do masy serowej.
Do twarogu dodajemy mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Całość chwilkę miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego, resztę zostawiamy na polewę.
Dodajemy następnie po 1 jajku, po każdym chwilkę miksując i żółtka. Na koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus z ananasa (przed dodanie usunęłam jeszcze zgromadzony sok z musu z ananasa, który się pojawi).
Całość chwilkę miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 100 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i polewamy polewą.

Polewa

ok. 340 g jogurtu greckiego
reszta mleka skondensowanego

Składniki mieszamy, wylewamy na sernik i wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika.
Po wyjęciu studzimy, a następnie przekładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation